Kuchenne rewolucje. Bioplastik z chityny po amerykańsku

Widok owoców morza na talerzu może już wkrótce należeć do rzadkości. Bowiem naukowcy z Instytutu Harvard Wyss w Bostonie planują rozpocząć produkcję na masową skalę bioplastiku z chitozanu – pochodnej chityny – z kałamarnic, szczątek, krewetek oraz niektórych grzybów. Do swojego projektu zaprosili również międzynarodowych producentów opakowań.

 

Zespół naukowców, pod kierownictwem Javier Fernandeza oraz Dona Ingebora z Instytutu Harvard Wyss, określił optymalną temperaturę oraz stan skupienia dla cząsteczek polisacharydu, aby zawiązać je w giętki materiał ciekłokrystaliczny. Dzięki temu nie trzeba przekształcać naturalnego materiału, tylko odpowiednio dostosować warunki produkcji, aby rozpocząć proces tworzenia form z chitozanu w technologii odlewania i formowania z wtryskiem. Amerykanie znaleźli również remedium na problem kurczenia się naturalnych polimerów po obróbce wtryskowej – wystarczy dodać mączkę drzewną, produkt uboczny powstający przy przetwarzaniu drewna.

 

Smaczna natura

Zdaniem naukowców opakowanie z bioplastiku z owoców morza nie ustępuje jakością od standardowych opakowań, a posiada dodatkowe zalety. Głównie ekologiczne, bowiem po zużyciu dosłownie zostanie wchłonięte przez środowisko naturalne w ciągu dwóch tygodni jako substancja organiczna. Dodatkowo może być poddany recyklingowi oraz kompostowany. Największym problemem jest obecnie prawie czterokrotnie wyższa cena pozyskania chitozanu w porównaniu do popularnych tworzyw sztucznych, ale członkowie projektu widzą szansę na jej redukcję poprzez dodanie kompozytów z drewna. Projekt z Bostonu nie jest jednak pierwszym, który ma na celu stworzenie biodegradowalnych opakowań z chityny – do końca 2014 r. trwa europejski projekt n-CHITOPAK, w ramach którego naukowcy z Czech, Niemiec, Norwegii, Rumunii i Włoch pracują nad nanowłóknami chitynowymi dla opakowań spożywczych.

 

Źródło: Macromolecular Materials & Engineering, „Manufacturing of Large-Scale Functional Objects Using Biodegradable Chitosan Bioplastic”, Javier Fernandez, Don Ingeber, 26.02.2014

 

« poprzedni   |   następny » « wróć

Komentarz miesiąca

Zmiana

Warto wiedzieć, że na dobrą zmianę opakowania zawsze jest odpowiednia pora. Nie liczy się ani dzień, ani pora roku, ani koniunktura. Liczy się tylko wola zmiany i nowa, lepsza wizja. Ktoś mądry zauważył, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Tak, to się zgadza. Ja dodałabym również, iż postrzeganie zależy od naszej wiedzy, predyspozycji, umiejętności, doświadczenia, mądrości, inteligencji, poczucia humoru...

Reklama

Ankieta

Jak oceniasz nową stronę internetową

5
4
3
2

Ogłoszenia

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty