Słomki z fusów po kawie

„Do niedawna fusy po kawie były traktowane jako odpad - teraz znajduje się coraz więcej sposobów na ich ponowne wykorzystanie. Kawowe słomki to tylko jeden ze świetnych pomysłów” - mówi Kasia Pijanowska, Marketing Manager w Starbucks Polska.

© Starbucks Polska

Starbucks Polska nawiązuje współpracę z firmą EcoBean i pracuje nad możliwością stworzenia słomek wykonanych ze zużytych fusów kawowych pochodzących z kawiarni. Nowy projekt ma być nie tylko w pełni przyjazny środowisku, ale też praktyczny i wygodny dla gości. Początkowo fusy będą przekazywane w ramach testu przez 22 kawiarnie na terenie Warszawy. To pierwsza tego typu inicjatywa na rynku kawiarnianym w Polsce.

 

 Nowe, biodegradowalne słomki mają spełniać wymagania dyrektywy „plastikowej”, która od lipca tego roku zakazała wykorzystania wielu biodegradowalnych polimerów w produkcji słomek do napojów. To kolejny krok Starbucks na drodze do osiągnięcia globalnego celu, którym jest ograniczenie liczby odpadów i emisji dwutlenku węgla o 50 procent do 2030 roku. „Jesteśmy podekscytowani współpracą z tak dużą firmą jak Starbucks. Nasz projekt to 100% zero waste. Zużyte fusy po kawie pakowane są do tzw. EcoBoxów. Gdy te są w pełni napełnione, zostają odebrane i trafiają do naszego zakładu. Tam zostaną przetworzone i uformowane w praktyczne słomki, które po wykorzystaniu trafiają do nas ponownie, aby dostać nowe życie. To idealne rozwiązanie, niosące same korzyści dla środowiska” - podkreśla Marcin Koziorowski, CEO w EcoBean.

 

Pomysły na fusy po kawie

Rok wcześniej Starbucks wyszedł z inicjatywą pod hasłem „Zabierz fusy do domu”, oferując swoim gościom za darmo zużyte fusy do wykorzystania jako ekologiczny środek do czyszczenia domu czy kawowy peeling. Akcja, której celem jest ponowne wykorzystanie surowca, cieszy się w Polsce dużą popularnością szczególnie wśród osób żyjących zgodnie z ideą zero waste. Tej zimy Starbucks odpowiedział także na prośbę Zarządu Zieleni Miejskiej w Krakowie i jako jedna z lokalnych kawiarni przekazał swoje fusy po kawie do posypywania alejek w parkach, jako alternatywa dla piasku i soli drogowej. Ponowne użycie fusów pozwoli kawiarni już wkrótce ograniczyć ilość oddawanego do atmosfery dwutlenku węgla nawet o 400 kg na tonę.

« poprzedni   |   następny » « wróć

Komentarz miesiąca

Jak ugasić pragnienie…?

… a szczególnie pragnienie by na przykład zjeść całe niebo lub wypić wszystkie gwiazdy na niebie...?

 

Pragnienie sprawia, że wysychamy od środka, w dosłownym jak i w przenośnym tego słowa znaczeniu. Sam fakt, że masz jakieś marzenia lub pragnienia oznacza, że masz też odpowiednie zdolności do ich zrealizowania. Tak długo kiedy pragnienie jest o dobrej intencji i wiemy, czego pragniemy, nasze dążenia nabierają siły...

Reklama

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty