2 miliardy strat w oliwie

Przyczyną ogromnych strat były przede wszystkim zamknięte bary i restauracje, a także blokada granic, która całkowicie zablokowała ruch turystyczny.

Producenci oliwy we Włoszech z powodu pandemii koronawirusa i związanych z nią restrykcji ponieśli straty w wysokości 2 miliardów euro, jak poinformował tamtejszy związek rolników Coldiretti. Przyczyną takiego spadku były przede wszystkim zamknięte bary i restauracje, które nie dokonywały zamówień, a także blokada granic, która całkowicie zablokowała ruch turystyczny. Podczas kryzysu epidemicznego miały również miejsce problemy z eksportem. W rezultacie około 400 tysięcy firm i gospodarstw rolnych odnotowało katastrofalne straty, które dodatkowo pogorszył spadek cen, jakie płaci się włoskim producentom oliwy i który wynosi 44 procent. Ceny te są najniższe od sześciu lat. Według Coldiretii, przyczyną tego jest nadmiar zapasów na rynku światowym przede wszystkim hiszpańskiej oliwy, często sprzedawanej jako włoska, a także brak przejrzystych informacji na temat pochodzenia towaru na etykietach. W tym celu prezes organizacji producentów zaapelował o wsparcie w formie inwestycji państwowych i prywatnych, dla ożywienia eksportu symbolicznego składnika diety śródziemnomorskiej, jaki stanowi oliwa.

« poprzedni   |   następny » « wróć

Komentarz miesiąca

Lockdown…

 

Pisząc editorial do ostatniego wydania PACKAGING POLSKA, świat był „normalny” as usual. Wszyscy przygotowywali się do targów LogiMat w Stuttgarcie, Packaging Innovations w Warszawie czy interpack i drupa w Düsseldorfie. Kilka dni później nastąpiły reakcje na restrykcje rządów wielu państw w Europie. LogiMat odwołany, interpack przełożony, drupa przełożona, a niezliczone wydarzenia musiały podporządkować się oficjalnym zakazom.

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty