Jak po maśle

Opakowania do masła muszą być odporne chemicznie ze względu na jego skład. Znajdują się w nim głównie kwasy tłuszczowe, białka i sole mineralne. Z tego powodu, do opakowywania produktów tego typu, zazwyczaj wykorzystuje się laminaty złożone z papieru tłuszczoszczelnego i folii aluminiowej. W ten sposób zapewniona jest odpowiednia ochrona przeciwko zjełczeniu masła, a jednocześnie opakowanie nie jest zagrożone rozkładem. Niestety – taka mieszanka materiałów jest niezdatna do przetworzenia. Aby to zmienić firma Futamura prowadziła badania nad biodgeradowalną folią celulozową, o odpowiednich właściwościach ochronnych. Efektem prac jest NatureFlex – produkt, który w połączeniu z papierem tłuszczoszczelnym stanowi bardzo dobry laminat do opakowywania masła. Jedynym problemem może być zbyt wysoka przepustowość wilgoci, jednak ta może być regulowana z pomocą różnego rodzaju lakierów.

« poprzedni   |   następny » « wróć

Komentarz miesiąca

Opakowanie kartonowe w centrum zainteresowania świata

W ostatnich latach obserwujemy trend związany z większym zużyciem kartonu w produkcji opakowań. Ma być nie tylko pięknie, ale i ekologicznie! Luksusowo i elegancko! To właśnie w tym obszarze zabłysnąć chcą marki premium. Karton to nie mikroplastik, ale materiał, który można łatwo poddać recyklingowi.

Stanowisko:
Region:
zobaczy wszystkie oferty